Ik ben minder vermoeid

Ik heb het als erg prettig ervaren om vanuit mijn eigen lichaamshouding te zoeken naar een optimale zitpositie om bij te werken. Daarnaast heb ik nu al veel gehad aan de tips over 'hoe om te gaan met stoelen waar ik slecht op zit'. Ik merk dat ik daarna minder vermoeid ben.

Ik ben erg benieuwd naar de effecten van de nieuwe stoel en zithouding op mijn lichaam. Waarschijnlijk zal dit niet alleen een positief effect hebben op mijn rug maar ook op mijn linker been. Wel zal ik het zitten op de stoel langzaam moeten opbouwen. Ik had twee dagen later spierpijn in mijn linker onderbeen. Wel voelen alle effecten tot nu toe goed.

Ik heb jullie aanpak besproken met mijn fysiotherapeut. Hij was erg enthousiast en zal jullie waarschijnlijk benaderen om kennis te komen maken.

Janke van Houten
Senior medewerker vergunningen
Bureau Vergunningen Industrie

Een heel verhelderende middag

Bedankt, ik vond het een heel verhelderende middag. Nooit gedacht dat ik juist een beetje ingezakt zou moeten zitten om het "goed" te doen.

Op de terugweg gemerkt dat ik met de handvatten die ik gekregen heb, zelfs in de metro ontspannen kan zitten. (Daar werkt de metro als trigger voor het balanselement)

Ik ben veel wijzer geworden en met name de achtergronden, hoe alle elementen op elkaar ingrijpen, maken een hoop duidelijk.

Martine

Wie zitten er achter de Zitacademie?

Waarom we zo moeilijk tot rechtop zitten komen heeft voor de Zitacademie een duidelijke en simpele reden. Dit komt omdat decennia lang de opvatting heerst dat mensen beter gaan zitten door het aanreiken van een betere stoel en/of het geven van een advies over hoe je zou moeten zitten. Iedereen volgt deze opvatting maar vergeet dat er een lichaam is dat dit rechtop zitten moet uitvoeren. Door deze oude opvatting zijn wij nooit uitgedaagd om dit met ons lichaam te ontdekken en leven wij met het idee dat beter zitten van buitenaf aangereikt wordt. Op de Zitacademie laten we je jouw potentie om makkelijk en prettig rechtop te zitten ontdekken en leren je deze te gebruiken waar je ook zit. Ons doel is om zo het zitten, maar vooral het zitgedrag van mensen te verbeteren.

De Zitacademie is in 2008 opgericht door Frank Tilman en Gijs Kouwenhoven. Beiden hebben ruime praktijkervaring in zit- en werkhoudingsproblematiek en in advisering over reïntegratie en werkplekinrichting. Zij ervaren al jaren dat het rotsvaste idee over de "juiste" manier van zitten op foute uitgangspunten is gebaseerd. Hun opvattingen over het slechten van deze vastgeroeste, rotsvaste inzichten bracht hen samen.

Frank Tilman

Frank is ontwerper met een fysiotherapeutische achtergrond. Een uitzonderlijke combinatie die hem de mogelijkheid geeft zitgerelateerde klachten vanuit verschillende disciplines te benaderen. Hij deed ervaring op bij stoelenfabrikant Stokke en richtte later zijn eigen bedrijf Tilman Ergonomie op. Als totaaloplosser van complexe ergonomische situaties ontwierp en bouwde hij speciale werkplekken voor o.a. ziekenhuizen en begeleidde hij reïntegratie trajecten.

Gijs Kouwenhoven

Gijs is bedrijfsfysiotherapeut. Preventie heeft altijd zijn interesse gehad. Hij werkte als een van de oprichters van Het Steunpunt Beeldschermwerk bij uitgeverijconcern PCM bij o.a. AD en NRC Handelsblad. Daar heeft hij veel ervaring opgedaan bij zitvraagstukken. In 3 jaar tijd werd het RSI-probleem met een factor 10 terug gebracht. Bij Arbo Unie deed hij veel ervaring op in het beoordelen en terugbrengen van fysieke belasting in werksituaties in diverse branches, waaronder zakelijke dienstverlening, transport, chemische industrie, metaalindustrie, zorg en onderwijs.