Een openbaring

Ik heb vanochtend een erg positieve sessie gehad bij de Zitacademie. Het was voor mij een openbaring dat ik mijn houding vanuit mn bekken moet sturen en dynamisch moet houden.

Tevens voor mij een leermoment dat mijn gewenste houding en daaraan gekoppeld de zitcriteria leidend zijn en niet het meubilair primair leidend is.

Mark Taal
Senior Toezichthouder
DCMR Milieudienst Rijnmond

Een eye-opener

Een eye-opener om te zien dat prettig en gezond zitten in logische stappen te bereiken is. Altijd al gedacht dat het bekende verhaal van normen en regels en over hoe je moet zitten niet voor iedereen hetzelfde kan zijn.

Jan Wildeboer
officer HSE
Royal FrieslandCampina Domo

Wie zitten er achter de Zitacademie?

Waarom we zo moeilijk tot rechtop zitten komen heeft voor de Zitacademie een duidelijke en simpele reden. Dit komt omdat decennia lang de opvatting heerst dat mensen beter gaan zitten door het aanreiken van een betere stoel en/of het geven van een advies over hoe je zou moeten zitten. Iedereen volgt deze opvatting maar vergeet dat er een lichaam is dat dit rechtop zitten moet uitvoeren. Door deze oude opvatting zijn wij nooit uitgedaagd om dit met ons lichaam te ontdekken en leven wij met het idee dat beter zitten van buitenaf aangereikt wordt. Op de Zitacademie laten we je jouw potentie om makkelijk en prettig rechtop te zitten ontdekken en leren je deze te gebruiken waar je ook zit. Ons doel is om zo het zitten, maar vooral het zitgedrag van mensen te verbeteren.

De Zitacademie is in 2008 opgericht door Frank Tilman en Gijs Kouwenhoven. Beiden hebben ruime praktijkervaring in zit- en werkhoudingsproblematiek en in advisering over reïntegratie en werkplekinrichting. Zij ervaren al jaren dat het rotsvaste idee over de "juiste" manier van zitten op foute uitgangspunten is gebaseerd. Hun opvattingen over het slechten van deze vastgeroeste, rotsvaste inzichten bracht hen samen.

Frank Tilman

Frank is ontwerper met een fysiotherapeutische achtergrond. Een uitzonderlijke combinatie die hem de mogelijkheid geeft zitgerelateerde klachten vanuit verschillende disciplines te benaderen. Hij deed ervaring op bij stoelenfabrikant Stokke en richtte later zijn eigen bedrijf Tilman Ergonomie op. Als totaaloplosser van complexe ergonomische situaties ontwierp en bouwde hij speciale werkplekken voor o.a. ziekenhuizen en begeleidde hij reïntegratie trajecten.

Gijs Kouwenhoven

Gijs is bedrijfsfysiotherapeut. Preventie heeft altijd zijn interesse gehad. Hij werkte als een van de oprichters van Het Steunpunt Beeldschermwerk bij uitgeverijconcern PCM bij o.a. AD en NRC Handelsblad. Daar heeft hij veel ervaring opgedaan bij zitvraagstukken. In 3 jaar tijd werd het RSI-probleem met een factor 10 terug gebracht. Bij Arbo Unie deed hij veel ervaring op in het beoordelen en terugbrengen van fysieke belasting in werksituaties in diverse branches, waaronder zakelijke dienstverlening, transport, chemische industrie, metaalindustrie, zorg en onderwijs.